Ячмінь. Захист починається з насіння

                Ярий ячмінь вирощують в Україні як продовольчу, кормову й технічну культуру. За обсягами вико­ристання вона є однією з найбільш цінних зернофуражних культур.

 


 

Для отримання високих урожаїв ячменю, необхідно дотримуватись відповідної системи обробітку. Для цього необхідно враховувати родючість ґрунтів, кліматичні умови, рельєф місцевості та агротехнологічні карти на кожне поле сівозміни. Система складається з основного та передпосівного обробітків і певним чином залежить від попередників.


Якість насіння є основою для проходження рослинами першого критичного періоду росту та розвитку, проте досягти максимально можливих показників досить часто заважає фактор хвороб посівного матеріалу.


Ураження патогенами впливає на енергію проростання та схожість насіння, відповідно і на густоту стояння рослини  − основоположного елементу структури врожаю.


Для виявлення ураження насіння збудниками грибкових хвороб проводять  фітопатологічну експертизу насіннєвого матеріалузгідно з якою підбирають правильний пестицид для їх протруєння. ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО АНАЛІЗ


Аналіз проводять разом зі схожістю насіння, тобто за 1-2 місяці до посіву або перед купівлею посівного матеріалу. Саме так і зробив наш партнер, який надав насіння дворядного ярого пивоварного ячменю сорту Вінтмальт на обстеження агролабораторією ТОВ НВК «Ірлен».


Дослідження

Дослідження починається з встановлення візуальних симптомів, які видно неозброєним оком (Мал. 1).

 

 

Мал. 1

  

У даному випадку, близько 30% насіння має чорний зародок, що проявляється у вигляді потемніння лусок і насінини. Також, у складках лусочок, насіння вкрите чорним нальотом, який дуже схожий на бруд і пил (Мал. 2). 


Мал. 2

 

Аналіз проводився за наступними показниками:

·      діагностика насіння на зараженість грибковими захворюваннями (ДСТУ 4138-2002);

·      вид і ступінь ураження патогенної мікрофлори (ДСТУ 4138-2002).

 

У ході виконання дослідження були виявлені такі патогени:

·      Alternaria (альтернаріоз) (Мал. 3),

·      Fusarium (фузаріоз) (Мал. 4),

·      Bipolaris (темно-бура плямистість) (Мал. 5).

 


Мал. 3

 


Мал. 4

 


Мал. 5

  

Посіви ячменю були уражені цими патогенами у процесі вегетації, а насіння, як відомо є переносниками інфекції для майбутніх посівів.


Неможливо точно назвати причину ураження без супроводу посівної ділянки протягом усього посівного періоду, але можливо їх спрогнозувати.


Сприяти розвитку патогенів могли температура повітря вище +24°С одночасно з високою вологістю у період цвітіння-наливу зерна, порушення водного режиму у бік перезволоження, а також посушливі умови, механічні пошкодження вегетативної маси та кореневої системи.


Для запобігання ураження насіннєвого матеріалу збудниками хвороб, необхідно протруювати насіння перед посівом, дотримуватися сівозміни та технології вирощування. Також рекомендується проводити профілактичні обробки фунгіцидами.


Бажано використовувати засоби захисту рослин з такими діючими речовинами:

·         імазолін;

·         тебуконазол:

·         флудиоксоніл;

·         азоксистробін;

·         триазоли.

 

Попередні рекомендації, а також регулярне обстеження ґрунту, насіння та культури в агролабораторії зменшить ризики виникнення таких критичних проблем, які здатні призвести навіть до 80% (!) втрат урожаю, а це витрачені кошти, час та сили.

 

Ссылка на публикацию: